2014. február 25., kedd

A sitty-sutty ebéd másik fele

Igen, ez az az előétel, ami a Tepsiben sült almás palacsintához dukál. És valóban, olyan, mint az egyik fele: egyszerű, könnyű, gyors. És valami eszelősen finom. Ez a csoda pedig a fokhagymakrém-leves.
Sokat kisérleteztünk családilag, hogy sikerüljön olyan igazi éttermes fokhagyma levest készíteni. Bevallom, mostanra már nem emlékszem az éttermes ízére, de ez a leveske mindent visz.
Íme:
 
Fokhagymakrém-leves
 
Hozzávalók:
  • 3-4 dkg vaj (!)
  • min. 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek liszt
  • 6 dl tej
  • 6 dl víz
  • 2 leveskocka
 
Egy lábosban kis lángon megolvasztom a vajat, hozzáadom a fokhagymanyomón átpasszírozott hagymát, és óvatosan megpárolom/pirítom, hogy ne égjen meg. Amikor megpirult, rászórom a lisztet, kicsit megpirítom, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadom a tejet. Ha szép egynemű a leves, felöntöm vízzel, beledobom a leveskockákat, és folyamatosan kevergetve hagyom felforrni. Mivel a leveskocka bőven sós és fűszeres, nem teszek bele semmiféle más ízesítőt.
Ha kész a leves, két kiflit vékonyra felkarikázok, serpenyőben megpirítok, és vékony szeletke sajtot teszek rájuk. Utána egymásra teszem a karikákat, így még finomabban ráolvad a sajt.

1 megjegyzés: