2017. szeptember 23., szombat

Ropogós észak

Ezt a receptet anyukám találta az interneten, és nagyon hamar a család kedvence lett. Egy finn lánytól származik, aki bele sem merek gondolni, hányszor csuklott már azóta, hogy hozzánk került ez a tökéletes, mindig ropogós, egészséges keksz, amiből mindig dupla adagot kell sütnöm...
Ez úton is köszönöm neki ezt a receptet, amit azóta kicsit a saját képünkre formáltunk.
Itt találjátok meg a lányzót: http://ihankaikkikotona.blogspot.hu/
 
Finn keksz

 
Hozzávalók:
  • 50g vaj (!)
  • 1 dl barnacukor (!)
  • kb. 1 dl tönkölyliszt (vagy bármiféle teljes kiőrlésű)
  • 2 dl zabpehely
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 tojás
A vajat felolvasztom, félreteszem kicsit hűlni. Egy tálban összekeverem a cukrot, a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport és a fűszereket. Végül hozzáadom a tojást, majd az olvasztott vajat. Az egészet jól összekeverem, és kb. 10 percig hagyom állni.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. Egy tepsibe szilikonlapot teszek, és a tésztából kb. fél evőkanálnyi kis halmokat teszek egymás mellé. Túlságosan nem kell lelapítani a halmocskákat, és túl közel sem jó rakni, mert sülés közben terpeszkednek és lapulnak maguktól is (egy 40x35-ös tepsiben maximum 20 fér el).
A tepsit a forró sütőbe tolom, ahol addig sütöm a kekszeket, míg szép barnák nem lesznek. Ha kész, kiveszem a tepsit, és kicsit hagyom hűlni, hogy szilárduljanak, majd egy spatulával szépen lepattintom őket a szilikonlapról. Ha kihűlt, mehet dobozba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése