2014. február 17., hétfő

Krémálom

Ezt a süteményt már akkor is sütöttem, amikor még szerves része volt az életemnek a közoktatás. Azóta nem is emlékszem rá, hogy készítettem volna. Az emlékeimben úgy élt, mint ami rendkívül bonyolult, de megéri elkészíteni. Most azt tapasztaltam, hogy egyáltalán nem bonyolult, és még mindig megéri elkészíteni. Csak ünnepi alkalmakra. Ez a mai nap az volt. És a recept tökéletes.
Íme:
Fekete-fehér pite
Hozzávalók:
A tészta
  • 2 tojásfehérje
  • 1/2 bögre cukor
  • 200 g kókuszreszelék
  • 1/4 bögre átszitált liszt
A töltelék
  • 2 tojássárgája
  • 3/4 bögre sűrű tejszín
  • 170 g étcsokoládé
  • 2 ek konyak
  • 170 g fehércsokoládé
  • 2/3 bögre tejföl
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verem, miközben fokozatosan hozzáadom a cukrot. Ezután hozzáadom a lisztet és a kókuszreszeléket, és egynemű gyönyörű fehér krémmé keverem. Kivajazok egy 25 cm átmérőjű piteformát, és a tésztát az aljára és a peremébe nyomkodom, hogy egy teljesen sík felületet kapjak. Beteszem a sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Ha megsült, 5 percig hagyom a formába, majd kiveszem, és tortarácsra teszem. Hagyom kihűlni.
A töltelékhez a tojássárgáját és a tejszínt kikeverem egy hőálló edényben, és vízgőz felett addig főzöm, míg halványsárga lesz és besűrűsödik. Belekeverem az étcsokoládét és a konyakot, és addig kavargatom, míg a csokoládé elolvad. Félre teszem hűlni.
A fehércsokoládét és a tejfölt beleteszem egy hőálló edénybe, és vízgőz felett addig melegítem, míg egynemű krémmé lesz. Hagyom kihűlni.
A kész tésztába belekanalazom az étcsokoládés masszát, majd erre rákanalazom a fehércsokoládést. Finoman összerázom, és egy villa segítségével márványmintásra cirmozom.
Egy éjszakára behűtöm.
Rendkívül finom.

1 megjegyzés:

  1. Ennek a tortának még a látványa is csodálatos, nemhogy az íze!!! Köszi!! :o))

    VálaszTörlés