2014. május 8., csütörtök

Május öröme

A tavasz egyik legjobb mozzanata, amikor virágzik a bodza. Mindig kétségbe esve figyelem, hogy vajon elvirágzott-e már annyira, hogy túl késő leszedni. De most időben voltam. Olyannyira, hogy lehet, hogy még egy kört futok vele, és készül még egy adag - ahogy itthon mondjuk - Bodzillaszörp. Néne, ez a te recepted, és ez a legjobb!
 
Bodzaszörp
 
Hozzávalók:
  • 100 fej bodzavirág
  • 10 kg cukor
  • 5 liter víz
  • 1-1, 5 kg citromkarika
  • 20 dkg citromsav
 
Először is, én eleve fél adagot szoktam készíteni, mert ez még uralható mennyiség. Bár még így is egyszerre két lábosban főzöm, kétfelé szedve, mert így bőven van helye mindennek. Minden folyamatot a két külön lábosban csinálok.
A bodzavirágokat lezuhanyozom, kicsit hagyom megszáradni. A vizet a cukorral folyamatosan keverve sziruppá főzöm. Akkor jó, ha először habzik, majd teljesen eltűnik róla a fehér hab, és végül szép arany színű lesz a szirup. Hagyom, hogy kihűljön.
Ha már csak langyos, beleteszem a bodzafejeket. Óvatosan belekeverem a virágokat a szirupba, lefedem a lábost, és 2 napig pihentetem.
A citromokat alaposan megmosom (legjobb az Aldi-ban kapható, mert arra rá is van írva, hogy a héj fogyasztásra alkalmas), és egy szokásos citromkarikánál vastagabbra szeletelem. Beledobálom őket a bodzás szirupba, átkeverem, és megint 2 napig pihentetem.
A szirupot alaposan átkeverem, kicsit megnyomkodom még a citromkarikákat, végül beleszórom a citromsavat, és alaposan átkeverem az egészet.
Egy csipesszel kiveszem a bodzafejeket és a citromkarikákat a lábosból, és olyan tésztaszűrőbe teszem, amit egy tálba helyezek. Ez azért fontos, mert a kiszedett virágok és citromok közül még egy fél üveg szörp csendesen lecsöpög, amíg a többit szűröm üvegbe.
Forró, mosószeres vízben elmosom az üvegeket, majd egy tölcsérbe belepasszírozok egy sűrű szövésű szűrőt, és ezen keresztül merem üvegekbe a bodzaszörpöt. Ha kész, rácsavarom az üvegek tetejét, letörölgetem nedves ronggyal, hogy ne ragadjon, végül felcimkézem és kicsinosítom. Pont addig áll el a spejzban, míg el nem fogy az utolsó üveggel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése