A tavasz egyik legjobb mozzanata, amikor virágzik a bodza. Mindig kétségbe esve figyelem, hogy vajon elvirágzott-e már annyira, hogy túl késő leszedni. De most időben voltam. Olyannyira, hogy lehet, hogy még egy kört futok vele, és készül még egy adag - ahogy itthon mondjuk - Bodzillaszörp. Néne, ez a te recepted, és ez a legjobb!
Bodzaszörp
- 100 fej bodzavirág
- 10 kg cukor
- 5 liter víz
- 1-1, 5 kg citromkarika
- 20 dkg citromsav

A bodzavirágokat lezuhanyozom, kicsit hagyom megszáradni. A vizet a cukorral folyamatosan keverve sziruppá főzöm. Akkor jó, ha először habzik, majd teljesen eltűnik róla a fehér hab, és végül szép arany színű lesz a szirup. Hagyom, hogy kihűljön.
Ha már csak langyos, beleteszem a bodzafejeket. Óvatosan belekeverem a virágokat a szirupba, lefedem a lábost, és 2 napig pihentetem.
A citromokat alaposan megmosom (legjobb az Aldi-ban kapható, mert arra rá is van írva, hogy a héj fogyasztásra alkalmas), és egy szokásos citromkarikánál vastagabbra szeletelem. Beledobálom őket a bodzás szirupba, átkeverem, és megint 2 napig pihentetem.
A szirupot alaposan átkeverem, kicsit megnyomkodom még a citromkarikákat, végül beleszórom a citromsavat, és alaposan átkeverem az egészet.
Egy csipesszel kiveszem a bodzafejeket és a citromkarikákat a lábosból, és olyan tésztaszűrőbe teszem, amit egy tálba helyezek. Ez azért fontos, mert a kiszedett virágok és citromok közül még egy fél üveg szörp csendesen lecsöpög, amíg a többit szűröm üvegbe.
Forró, mosószeres vízben elmosom az üvegeket, majd egy tölcsérbe belepasszírozok egy sűrű szövésű szűrőt, és ezen keresztül merem üvegekbe a bodzaszörpöt. Ha kész, rácsavarom az üvegek tetejét, letörölgetem nedves ronggyal, hogy ne ragadjon, végül felcimkézem és kicsinosítom. Pont addig áll el a spejzban, míg el nem fogy az utolsó üveggel is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése