2015. augusztus 29., szombat

Curriculum vitae

Azt hiszem, csak nyertem volna azzal, ha ezt a napot kihagyom. Vagy legalábbis semmit sem veszítettem volna vele - illetve nélküle. A kis életem játékszabályai szerint minden kudarcom minimum 3 pontot ér, míg két siker is alig tesz ki 1 pontocskát. Ma jó sok pontot gyűjtöttem az első oszlopba...
A reggeli tervezet egy szélesjókedvű befőzősnap volt. Hát nem jött össze.
Az első téliesítéses program a paradicsom aszalás volt sütőben. És persze a mai 30 °C-nál mi egy érző kebelnek, ha 8-10 órán keresztül 70 °C-ot fűtök bele a konyhába a résnyire nyitott sütőből... Szerencsére nem volt elég türelmem a dologhoz, így el is olvastam a szakácskönyv rám vonatkozó megjegyzését, idézem: "Valami nem sikerült? Ha a paradicsom [...] égettnek tűnik, [...] Dobjuk ki, és legközelebb alacsonyabb fokozatra állítva a sütőt, sűrűn ellenőrizve próbálkozzunk újra!" Hogyne. A következő próbálkozásom egy Gorenje aszalógép lesz. Majd referálok.
Végül minden kis kókadt, égett paradicsomot lecibáltam a sütőrácsról, üvegbe tettem, és friss fűszeres-fokhagymás olajat öntöttem rá. Nem is olyan vészes a látvány. Ha ehető, megosztom.
A következő akcióm egy réges-régi, eleddig mindig működő szakácskönyv Narancsos karottalekvárja volt. Teljes kudarc lett, bele is került a csatornába...
Végül pedig egy pofonegyszerű szilvalekvárt készítettem el rosszul, mert nem főztem elég ideig, és ugyan a színe se jött meg (kakaóbarna volt), de legalább  nyers is maradt. Ezt persze csak akkor konstatáltam, amikor már a teli üvegek a fejük tetején álltak. Így minden üveg tartalma ment vissza a lábosba újra rotyogni, az üvegeket pedig moshattam ki megint. De a végeredmény nagyon finomra sikerült, a szilva megfőtt, és csodaszép mélybordó színe lett. Aztán rájöttem, hogy a szilva a ludas, mert én nem ilyenből szoktam főzni a lekvárt, de mostantól ezzel is meg tudok küzdeni.
Szóval ilyen egy csöndes, augusztusi szombat nálam.

3 megjegyzés:

  1. Vannak ilyen napok - de ezek is csak 24 órából állnak :)

    VálaszTörlés
  2. Azt gondolom, nem jó a pontozás... egy pont- a kudarc, 3 pont+ a siker - mit szólsz? Egyébként meg ki tökéletes? Ha századszor főzöd ugyanazt az ételt, akkor egy becsúszhat egy kis hiba. Én nagyra értékelem konyhai munkásságod♥, ha ez számít.
    A paradicsomhoz korábban mindig aszalót használtam - két napig zúg, míg megfelelő lesz a paradicsom. Idén én is sütőben szárítottam - szerencsére nem égett meg. A szilvalekvárom meg nem csodás színű, de annál finomabb.

    VálaszTörlés
  3. Rita, ami igaz, az igaz. :)
    Eszter, hogyne számítana, köszönöm! :)

    VálaszTörlés