2014. október 8., szerda

Tökévszak

Így októberben a csapból is tök folyik. Hamarosan a mi városunkban is lesz a kispiacon tök nap. Majd meglátjuk.
Nem hiszem, hogy van, akinek nagy titkot áruk el azzal, ha most idebiggyesztem a sütőtök sütésének receptjét. De olyan szépen sikerült ez a két fotó, hogy inkább körítek hozzá egy receptet...
 
Sütőtök
 
Hozzávalók:
  • 1 szép sütőtök
  • 1 pohár víz
  • alufólia
 
Hát igen, nem egy nagy durr. Szóval a tököt szép darabokra vágom (a képen japán sütőtök szerepel), és egy alufóliával kibélelt tepsibe teszem. Én nem szoktam kivenni a magokat, mert ha jól átsütöm, akkor a tök finom krémes lesz, a mag pedig jó ropogós, és azért igazán kár lenne, ha kidobnám.
A tökdarabok alá löttyintek annyi vizet, hogy kb. 0,5 cm magasan elterüljön a tepsiben. Így hamarabb párolódik, és az alufólia abban is segít, hogy ne ragadjon le a tökből kisülő ragacs.
Kb. 170 °C-on addig sütöm, míg a tök húsa kicsit ráncos lesz, a mag pedig szépen megpirul.

4 megjegyzés:

  1. Imádom a sült tököt , de nem sikerül mindig olyat venni amit én szeretek. A parázs tököt szeretem és nem azt amelyik nyúlós!

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük a tököt :o)
    De én úgy tudtam, hogy meg kell várni, amíg megcsípi az első dér, hogy jó íze legyen... így még idén nem vettünk tököt... pedig a te fotóidon annyira guszták!!!

    VálaszTörlés
  3. Melyik a parázs tök? És melyik a nyúlós? Nem vagyok nagy tökmester - ez a kis japán volt az első "különlegesebb", amit sütötem. Egyébként a mamámfélét sütöm, ami vidéken terem. Szép hosszú szára van, és egy helyes gömbben végződik.
    És azt mondják, hogy igazából minden tök ehető, még azok a fodros-csíkos-emeletes dísztökök is.
    Valaki sütötte már?

    VálaszTörlés
  4. Az a hosszúkás, amit te mondasz, kanadai tök...legalábbis nálunk így hívják és valóban nagyon finom!!! De a klasszikus tök is finom :o) A kanadai kissé nyúlós valóban, a hagyományos meg parázsosabb...szerintem...:o) Mindkettőnek más az íze, de a lényeg ugyanaz: nagyon finom!!!

    VálaszTörlés