Valóban, ez a leves a szó minden értelmében könnyű. És nem is egy nagy durranás, de az egyik kedvencem. És gondoltam idefirkantom a receptjét, hátha. Azért pedig különösen kellemes, mert - bár a fehérrépa, a zeller és barátai nagyon jó ízt kölcsönöznek a leveseknek - , nem kell kerülgetni benne kellemetlen zöldségdarabokat. Felhőtlenül élvezhető a borsó, a zsenge répakarikák, és a köztük lebegő habkönnyű grízgombóc. Csak ennyi.
Borsóleves grízgombóccal
A leves
- 25 dkg fagyasztott zsenge borsó
- egy szép szál friss répa
- 1-2 ek liszt
- 1-2 ek olaj
- só, bors, pirospaprika
A grízgombóc
- 1 tojás
- 3-4 ek búzadara
- 1/2 tk sütőpor
- só, bors
A répát meghámozom, és hajszálvékony karikákra vágom. Egy közepes, de inkább nagyobb lábosba belelöttyintem az olajat, alágyújtok közepes lángon, és beledobálom a répát. kicsit hagyom párolódni, majd a borsót is hozzáadom. Megsózom, tekerek rá frissen őrölt borsot, lefedem, és hagyom kicsit párolódni. Ha elfőtte a levét, ami az olajból és a fagyasztott borsó jegéből maradt, meghintem 1-2 tk pirospaprikával, elkeverem, majd meghintem a liszttel. Kicsit hagyom pirulni, majd felöntöm kb. 2-2,5 liter vízzel. Kis lángon hagyom főni. Amire elkészül a grízgombóc, addigra a leves is jó lesz.
A grízgombóchoz egy müzlistálban felverem kicsit a tojást, és belekeverem a sütőport és a búzadarát. Adok hozzá frissen őrölt borsot és egy kis sót. Hagyom állni 10 percet.
Ha a levesben megpuhultak a zöldségek, hagyom egyet forrni, és közben egy kávéskanállal beleszaggatom a gombócokat. Még kb. 5 percig főzöm, és már kész is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése