Valahogy mindig ez a megszólítás kívánkozik nekem ide. Na de a mostani receptet tekintve, mindez merőben közömbös. Mert most egy csodálatos, egészséges, könnyen elkészíthető, gazdaságos és nagyon mutatós sütnivalót mutatok be.
Svéd kovásztalan kenyér
- 1 kg Graham liszt
- 20 dkg finomliszt
- 1-2 ek só
- 1-2 ek köménymag
- 1, 5 dl olaj
- 6 dl víz
A hozzávalókat egy tálba szórom/öntöm, és egy kés élével morzsásra keverem. A morzsát jó állagú tésztává gyúrom. 2-3 órát hagyom pihenni, majd kicsit átgyúrom. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A tésztát több kisebb adagban 1-2 mm vastagra nyújtom, és derelyeszaggatóval csinosra felszeletelem. Beteszem a sütőbe, és addig bennhagyom, míg hólyagok lesznek rajta, és szépen megbarnulnak.
Én a köménymagot készlethiány miatt fele őrölt köménnyel, fele római köménnyel pótoltam.
Kb. 5x10 centis téglalapokra vágva 72 db kenyérke lett. Igen kiadós a tészta, és a kész kenyér 3 nap múlva sem puhul vagy keményedik meg.
Újabb kiegészítésként megjegyzem, hogy 2-3 napra bőven elegendő fél adagot készíteni, és én bizony egy percet sem hagyom már pihenni. Amint begyúrtam, röpül a forró sütőbe...
Újabb kiegészítésként megjegyzem, hogy 2-3 napra bőven elegendő fél adagot készíteni, és én bizony egy percet sem hagyom már pihenni. Amint begyúrtam, röpül a forró sütőbe...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése