2015. július 26., vasárnap

Régi szép idők

Ez a recept a nagynénémtől származik - abból az időkből, amikor a muffin még nem volt ekkora divat, ennélfogva a nevének kiejtése sem volt egyértelmű. Így ez a recept a családban úgy kering, ahogy a néném akkoriban nevezte: "Edit citromos möffinje".
 
Citromkrémes muffin
 
Hozzávalók:
A tészta
  • 300 g liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 120 g porcukor
  • 2 ek reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • 2 kispoharas joghurt
  • 2-3 csepp vaníliaaroma
  • 100 g olvasztott vaj
A krém
  • 20 g puha vaj
  • 1 doboz natúr sajtkrém
  • 2 ek porcukor
  • 1 ek citromlé
 
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a citromhéjat összekeverem, majd hozzáadom a tojást, a joghurtot, a vaníliát és a vajat. A masszát vagy kapszlikba töltöm, és így mennek a muffinsütő formába, vagy magát a formát olajozom ki kicsit, és a már megsült muffinokat teszem kapszlikba (szerintem ez sokkal kényelmesebb, mert a tésztát nem kell kihámozni a papírból). A muffinokat kb. 10-12 perc alatt sütöm meg. Hagyom kihűlni (!).
A puha vajat, a sajtkrémet, a porcukrot és a citromlevet simára keverem, és a kihűlt "möffinek" tetejére halmozom. A krémre díszítésnek egy-egy apró citromszeletet teszek.
 
A krém ízesítése abszolút egyéni ízvilág-függő. Ezekkel az arányokkal kicsit fanyar lesz. Én mindig teszek a krémbe is egy kis vaníliát.
Nagyon finom, semleges ízű az Aldi által forgalmazott natúr sajtkrém.
 

3 megjegyzés:

  1. Na ezt el is mentettem rögtön :o))) A citromos muffin nálunk is nagy kedvenc! Köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Ez egy csodálatos sütemény, biztos siker lesz. :)

    VálaszTörlés