Ez egy nagyon finom gombaétel, vagy inkább falatka, mert bár nagyobb macera apró gombát töltögetni, szerintem sokkal finomabb.
Apró töltött gomba
Hozzávalók:
- 1 kg közepes méretű gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek olaj
- kakukkfű
- só, bors
- egy tálka reszelt sajt (vegánoknak helyettesíthető)
A gomba felét megpucolom, és apróra vágom. A hagymát felkockázom, és az olajon üvegesre párolom. Ha kicsit már megpuhult, hozzádobom az apróra kockázott vagy átpasszírozott fokhagymát. Beleszórok tetszőleges mennyiségű kakukkfüvet, beleőrlök frissen borsot, hagyom kicsit pirulni a fűszereket az olajban, majd hozzáadom a felvágott gombát. Az egészet jól átkeverem, és fedő alatt 10-15 percet hagyom párolódni.
Közben a gomba másik felét is megpucolom, kiszedem a tönkjét (különben ez is mehet a tölteléknek való párolt gombához).
A sütőt előmelegítem kb. 180 °C-ra. Egy nagy, lapos tepsit vékonyan kiolajozok, és ráültetem a gombakalapokat. A párolt gombából kiveszek annyit, amennyit bele tudok tölteni egy kalapba. Szépen végigtöltögetem a gombakalapokat, majd mindegyik tetejére teszek egy jó nagy csipet reszelt sajtot.
Az egészet betolom a sütőbe, és addig sütöm, míg a sajt szépen megpirul. Ennyi idő alatt a gombakalapok is készre párolódnak.
Köretnek - mivel gomba - szokás szerint bulgurt készítek.
Ezt a receptet fele ennyi anyagból is szoktam készíteni. Ilyenkor a gomba tönkjéből készül a töltelék.
Nagyon guszták !
VálaszTörlés