A most következő torta klasszikus ünnepi édesség. És amellett, hogy mutatós, könnyű elkészíteni - kezdőknek is. Ezt bizonyítja egy barátnőm esete is, aki nálam tanult meg sütni ezt meg azt. Ezt a tortát is. Elmondása szerint nagyon finoman készíti, bár az ő variációjában a dolog elengedhetetlen része, hogy a torta alját odaégeti. Ez az eredeti receptben nem szerepel...
Diós gesztenyetorta
A tészta
- 8 db tojás
- 30 dkg cukor
- 1 dl víz
- 15 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
- 1/2 cs sütőpor
A krém
- 25 dkg Rama vajas
- 50 dkg gesztenyemassza
- cukor, rum
A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. A tojások fehérjét kemény habbá verem. A tészta többi hozzávalóját összekeverem, majd óvatosan beleforgatom a tojáshabot is. Egy kb. 20 cm átmérőjű, magasabb falú tortaformát kivajazok, kilisztezek, és beletöltöm a tésztát. 25 percig sütöm, majd 15 °C-kal csökkentem a hőmérsékletet, és még 25 percig sütöm. (Közben érdemes többször is ellenőrizni, nehogy odaégjen!)
A krémhez a Ramát a gesztenyepürével (és ha nem elég édes, cukorral) és egy kis rummal habosra keverem.
Ha megsült a tészta, rácsra teszem hűlni, majd három egyenlő vastagságú lappá vágom. A krémet három részre szedem. Az első adaggal megkenem az első tortalapot. Erre mehet a második tortalap, amire rákenem a második adag krémet. Végül az egészre ráteszem a torta tetejét, és a maradék krémmel bevonom a torta tetejét és oldalát is.
Díszítésnek egész diókat és némi keserű kakaóport használok. Tejszínhabbal tálalom.
Kérhetek 1 szeletet? Nyami
VálaszTörlésNagyon csábító! Vannak vegán receptjeid is?( Ez a lányom legújabb hóbortja.)
VálaszTörlés:) Eszter, én ovo-lakto vega vagyok, mert nagyon szeretem a tejtermékeket. Ha egy receptem mégis vegán, jelzem alatta egy címkében. De ebből sajnos kevesebb van. :(
VálaszTörlés