2014. július 11., péntek

A változatosság gyönyörködtet?

Minden bizonnyal van, amikor igen. De az élet csupa meglepetés, és nem mindig a legkellemesebb. Ilyen "ajándék" az életmódváltás is. Legalábbis szerintem. Egyszer azt olvastam, hogy az életben csak az a tény elviselhetetlen, hogy semmi sem elviselhetetlen. Lehet. Így hát, ha váltani kell, vigasztaljon az a tudat, hogy majd csak hozzászokunk.
Ezért is született meg ez a recept, ami a Tepsiben sült almás palacsinta reform változata: cukormentes és szénhidrátban szegényebb. És azt bizonyítandó, hogy minden rosszban van valami jó, ez a változat sokkal szebb köntösben pompázik, mint a nem reform társa.
 
Reform almafelfújt
 
Hozzávalók:
  • 10 dkg teljeskiőrlésű liszt (a Nagyi titka az egyik legjobb)
  • 10 dkg fehér liszt
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 2, 5 dl tej
  • 1-2 dl ásványvíz
  • 3 közepes alma
  • 3 ek édesítőpor (Süssina vagy Pötyi)
  • 1 tk fahéj + a felfújt tetejére
  • olaj
 
A sütőt 240 °C-ra előmelegítem. A hozzávalókat az alma kivételével kézi habverővel összekeverem. Hat kis porcelán szuflés tálkát vékonyan kiolajozok, és a tésztát egyenlően elosztom a tálkákban. Az almákat meghámozom, és minden darabot nyolc cikkelybe vágok almaszeletelővel. Egy tálkába négy gerezdet teszek úgy, hogy megfelezem őket - így inkább kockák, mint gerezdek lesznek. Kicsit belenyomom őket a tésztába - de nem nagyon, mert a tészta nőni fog. Meghintem a felfújak tetejét egy kis fahéjjal.
A tálkákat egy tepsibe teszem, és így rakom be a sütőbe. 10-15 perc alatt elkészülnek. Tovább nem hagyom bent, mert akkor túlságosan kiszáradnak.
Ha megsültek, megint megszórom őket egy kis fahéjjal, és már kész is.
 
Az íze sokkal szelídebb, mint az eredetinek - de az összes reform vagy átdolgozott recept ilyen. Idővel viszont az ember megszokja, hogy kevésbé intenzívek az ízek, és már túl soknak érzi a cukrot és a fehér lisztet mindenben, ami túlfinomított. Pont olyan, mint a hús elhagyásánál.
 
 
 

2014. július 6., vasárnap

A cél: az íz

Igen, azt hiszem, ez lehetne a blogom mottója. Mert végül is valóban az íz a cél. Ezért teljesen mindegy, hogy az ember vegetáriánus vagy épp húsevő. Az ízért főzünk, nem? Ha pedig kellemes, finom, különleges - nem mindegy, hogy van-e benne hús? De!
Ezt bizonyítandó osztom most meg a vegetáriánus brassói receptjét, aminek az ötlete egy rég bezárt gasztroblogról származik - bebellés átiratban.
Íme:
 
Vegán brassói
 
Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg újkrumpli
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 doboz Haas szójaszelet (12 db)
  • 1 csomag Horváth Rozi brassói fűszerkeverék
  • 10-15 szem feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, olaj
 
Egy kb. 2 literes lábosba vizet töltök, beledobálom a borsot. Meghámozom a fokhagymákat, felnegyedelem, és ezt is a vízbe dobom. Végül jó alaposan megsózom (mert a vega ételeket fűszerezni kell, sokkal-sokkal inkább, mint a húsételeket), és felforralom. Ha már zubog a víz, beleteszem a szójaszeleteket. Kicsit lenyomkodom őket, hogy mindet ellepje a víz, és fedő nélkül kb. 10-15 perc alatt megfőzöm. Akkor jó, ha kifodrosodik, de még nem fő szét.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem.
A krumplit alaposan megmosom, kicsit megsikálom, és nagyobb kockákra vagdosom. A hagymákat meghámozom, és kb. akkora kockákra vágom, mint a krumplit. Egy nagy, széles tepsit kiolajozok, és beleszórom a krumpli- és hagymakockákat.
A megfőtt szójaszeleteket kiveszem a lábosból, és akkora kockákra vágom föl, mint a krumplit vagy a hagymát. Egy tálba kb. 2 dl olajat öntök, és beleszórom a brassói fűszerkeveréket. Alaposan elkeverem, és belerakom a szójakockákat. Jó alaposan átforgatom őket a fűszeres olajban, majd olajostul a krumplira öntöm. Ha túl sűrű a fűszerkeverék, még egy kis olajat öntök az egészre.
Végül kézzel jó alaposan összeforgatom a hozzávalókat a tepsiben, és betolom a forró sütőbe.
20 perc után a tepsit letakarom alufóliával, és így sütöm még 10-15 percig. Ha a krumpli megpuhult, leveszem az alufóliát róla, és egy kicsit hagyom még pirulni.
Hidegen és melegen is nagyon finom.
 
Azt mindenképp érdemes tudni, hogy mivel a szójaszelet/kocka/granulátum babból készül, az arra érzékenyeket puffaszthatja.