2014. június 29., vasárnap

Egy aprócska kalapocska...

Ez egy nagyon finom gombaétel, vagy inkább falatka,  mert bár nagyobb macera apró gombát töltögetni, szerintem sokkal finomabb.

Apró töltött gomba

Hozzávalók:
  • 1 kg közepes méretű gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek olaj
  • kakukkfű
  • só, bors
  • egy tálka reszelt sajt (vegánoknak helyettesíthető)

A gomba felét megpucolom, és apróra vágom. A hagymát felkockázom, és az olajon üvegesre párolom. Ha kicsit már megpuhult, hozzádobom az apróra kockázott vagy átpasszírozott fokhagymát. Beleszórok tetszőleges mennyiségű kakukkfüvet, beleőrlök frissen borsot, hagyom kicsit pirulni a fűszereket az olajban, majd hozzáadom a felvágott gombát. Az egészet jól átkeverem, és fedő alatt 10-15 percet hagyom párolódni.
Közben a gomba másik felét is megpucolom, kiszedem a tönkjét (különben ez is mehet a tölteléknek való párolt gombához).
A sütőt előmelegítem kb. 180 °C-ra. Egy nagy, lapos tepsit vékonyan kiolajozok, és ráültetem a gombakalapokat. A párolt gombából kiveszek annyit, amennyit bele tudok tölteni egy kalapba. Szépen végigtöltögetem a gombakalapokat, majd mindegyik tetejére teszek egy jó nagy csipet reszelt sajtot.
Az egészet betolom a sütőbe, és addig sütöm, míg a sajt szépen megpirul. Ennyi idő alatt a gombakalapok is készre párolódnak.

Köretnek - mivel gomba - szokás szerint bulgurt készítek.

Ezt a receptet fele ennyi anyagból is szoktam készíteni. Ilyenkor a gomba tönkjéből készül a töltelék.

Ropogós falatkák - nem csak vegáknak

Ez a másik vega fasírt, amit sok "ragadozó" családtag és ismerős is nagy szeretettel eszik és készít. Rendkívül egyszerű, rendkívül bio, és rendkívül egészséges. Vegánoknak is.
 
Ropogós vegán fasírtgolyó
 
Hozzávalók:
  • 1 csésze prézli
  • 1 csésze zabpehely
  • 1 csésze vegyes bioság (búzapehely, rozspehely, stb.)
  • 8 ek zúzott lenmag (ez a "tojás")
  • 1 és 1/4 csésze víz
  • só, bors, pirospaprika, fűszerek
 
A száraz hozzávalókat összekeverem. A fűszereket tetszőlegesen adom hozzá. Én mindig teszek bele pirospaprikát, fokhagymaport, jó sok borsot, és a kedvenc fűszerkeverékemből is szórok bele. Jól megsózom, majd hozzáöntöm  a vizet. Egy kés élével vagy az evőkanál szárával jó darabosra keverem. megkóstolom, hogy elég fűszeres-e (mivel vega és vegán étel, intenzívebb fűszerezést igényel). A masszát jól összegyúrom, és nedves kézzel apró kis golyókat gurítok belőle. Forró olajban szép sötétre sütöm.
 
Hidegen és melegen is nagyon finom.

2014. június 22., vasárnap

Egy kis könnyű estebéd?

Bizony, ez az uzsonnakrém (vagy épp estebédkrém) igen könnyű - mármint az elkészítését illetően. Különben pedig aki nem fél a tejföltől, annak kalóriában sem túl nehéz.
 
Könnyű tojáskrém
 
Hozzávalók:
  • 7 db tojás
  • 2 ek tejföl
  • 1/2 ek mustár
  • curry
  • só, bors
 
A tojásokat keményre főzöm. Meghámozom és villával összetöröm őket. A zúzalékba belekeverem a tejfölt és a mustárt, majd a fűszereket ízlés szerint.
Nem valami bonyolult, de nagyon finom.
 
Friss, felezett-sózott koktélparadicsomot szoktam hozzá enni.

Régi kedvenc Nr.° 2

Na, végre valahára idejutottam a gép elé. Pontosabban vagyok itt eleget, de nem gasztro-céllal. És most hirtelenjében be is jegyzem a Rama pecsenye eredeti változatát - úgy, ahogy régen ettük.
 
Rama-pecsenye I.
 
Hozzávalók:
  • 25 dkg margarin
  • 1 egész fej fokhagyma
  • só, bors, fűszerek

Nos hát, a margarinból lekanyarítok egy 5 dekányit, és egy lábosban felolvasztom. A fokhagymát megpucolom, és a gerezdeket fokhagymanyomón az olvadt margarinba nyomom. Hagyom, hogy kicsit párolódjon-piruljon, de semmiképp se égjen meg. Megsózom, megborsozom, és én mindig teszek bele egy kakukkfüves - rózsaborsos - szárított hagymás - mustármagos fűszerkeveréket (ez különben a Lucullus régi, őrlőfejes sülthús-fűszerkeveréke).
Ha már jó illatos, belevagdosom a maradék margarint, hagyom, hogy az egész megolvadjon, és utána kész is. Hőálló üvegbe öntöm, és amíg meg nem dermed, néha-néha egy kanállal megkeverem, hogy ne üljön le az aljára a fokhagyma.
 
Svéd kenyérkével és friss kovászos uborkával a legjobb.